Tirsdag uge 33: Kartoffelfrikadeller med kold kartoffelsalat og grøntsagsspyd

Dagen i dag startede med, at jeg spildte er glas iskaffe ud over noget garn, som jeg skal hækle en bestilling ud af. Så mødte jeg en mand, der syntes, at skulle belære mig om, at jeg skulle koncentrere mig om mit barn, fordi jeg gik og skrev på mobilen, mens jeg gik med barnevognen. Hun lå og sov, og vi gik på en sti uden trafik. Jeg fik da heldigvis sagt, at han skulle blande sig uden om og koncentrere sig om at cykle i stedet for.

Men jeg har også hygget mig hos en barndomsveninde, som jeg har “fundet” igen, efter en del år, hvor vi har haft mistet kontakten.

Jeg vidste godt, at mit besøg hos hende ville koste ekstra tid i køkkenet sidst på eftermiddagen, men fordi man følger en madplan og går op i madlavning, skal man jo ikke begrænse sit sociale liv. Jeg nåede heldigvis at preppe lidt i morges. Få kogt kartofler og sat cashewnødder i blød.

(Her kommer et billede senere)

Her kommer opskrifter på de tre elementer, som retten består af:

Opskrift på kold kartoffelsalat:

1 kg kartofler

En håndfuld cashewnødder (ikke ristede og saltede)

1 løg

Vand

Løgpulver og hvidløgspulver (kan undlades)

Salt og peber

Frisk purløg

Hæld cashewnødderne i en skål og tilsæt kogende vand. Lad dem stå i minimum et par timer – gerne til næste dag.

Kog kartoflerne, skær dem i mindre stykker og lad dem køle helt af.

De iblødsatte cashewnødder drænes for vand, skylles med frisk vand og hældes i en minihakker. Tilsæt løg, krydderier og en sjat vand. Blend indtil cashewnødderne er helt fintpurerede, og du står tilbage med en helt cremet masse. Der skal blendes længe. Tilsæt vand efter behov.

Kartofler, cashewmasse og klippet purløg fyldes i en skål, og der røres godt rundt.

Opskrift på grøntsagsspyd:

Sæt de grøntsager du godt kan lide på et spyd, pensl dem med olivenolie med presset hvidløg i og bag dem i ovnen til de er færdige.

Jeg brugte squash, cherrytomater, champignon, rødløg og rød peberfrugt. Til kæresten brugte jeg også Bullar (“kød”boller fra Hälsans Kök – købes i Rema 1000).

Jeg skar grøntsagerne i mindre stykker og satte dem på træspyd, som havde ligget i vand hele dagen – træ og varm ovn er nok ikke en god kombi. Så lagde jeg spydene i et ovnfast fad og penslede med olivenolie med hvidløg i, kværnede peber og dryssede lidt salt over og bagte dem ved 180 grader varmluft i ca. 40 minutter.

Opskrift på kartoffelfrikadellerne:

Her er jeg nødt til at henvise til Thomas Erex’ bog ‘Veganske livretter’, da opskriften står deri. Den lå engang på hans blog Kærlighed & Kikærter. Det gør den ikke længere, men jeg har fældet den ned og gemt den.

Jeg tør godt at afsløre så meget, at man bare river nogle kartofler og blander dem med de smagsgivere og krydderier, som man kan lide og et bindemiddel så som mel, rasp eller havregryn, former dem som små bøffer og steger dem på panden.

Det var et rimelig stort arbejde at lave mad i dag, men ved I hvad? I morgen skal jeg slet ikke lave mad. Jeg skal nemlig i biografen for første gang i et års tid. Bassen skal være sammen med farmand og sin mormor og bedstefar, mens jeg har et par timers frihed. Min aftensmad kommer nok til at bestå af popcorn og cola.

Meen mon jeg kan holde mig helt fra køkkenet alligevel? Jeg tvivler. Jeg har set en opskrift på en lækker dessert, som jeg skal prøve at lave. Følg med herinde i morgen, og der vil måske komme et indlæg med den. Og så må jeg hellere få afprøvet den plantemælksdims, jeg købte i Lidl for et par uger siden, så jeg kan få lavet havremælk til min nye addiction. Et glas havremælk med kaffeisterninger. Det er så godt! Med mindre man hælder det ud over sit garn. Haha. Nu har jeg tømt vores lager for havremælk, og det er ikke på tilbud nogle steder lige nu, så jeg må i gang selv.

Kan I nu have en rigtig herlig aften derude i stuerne 🌱💚